13. května 2012

Montenegro True Story - ДЕН IX. - úterý 9. 8. 2011


Heslo dne: Každá ledvina drahá

Abychom vyspali neduhy, posunuli jsme budíček až na osmou. Dlouhý spánek je však zjevně posílil, protože se rozhodly kromě Lukyka přivodit blivno i mně. Ale bylo hezky. Krásné nocležiště nám přichystalo ranní osvěžující koupel a borůvky do müsli. A ačkoli jsme nespěchali, stihli jsme časový limit.
Byl hrozný hic. Plazili jsme se pomalu za vidinou piva za tři hodiny a marodi se ládovali paralenem. Když tu náhle nám cestu zkřížil býk vydávající podivné hýkavé zvuky. Naštěstí ho naše červená trička nechala i v takovém horku chladným. Vůdci výpravy slibovali stín, ale stále jsme šli po sluníčku. A Matouš pořád nepsal a nevolal. Jestlipak má ještě obě ledviny? Někdo přišel s teorií, že třeba nemá kredit. Ano, to je možné! Ba skoro typické! Péťa mu tedy píše, ať nám kdyžtak zavolá alespoň z budky, že je v pořádku.


Kousek od Trešnjeviku jsme narazili na skupinku Černohorců a Čechů, kujících trojjazyčně nějaký výhodný obchod. Pán Černohorec, hned jak nás spatřil, už nám poloněmecky-polosrbsky nabízí, ať přijdeme do jeho ekochaty na pivo hladné a další pochutiny. Chvíli jsme se rozhodovali mezi touto oázou a krčmou u silnice okupovanou motorkáři a Čechy. Ekovolba se nakonec ukázala být dobrou, pivo nebylo drahé a pán byl moc hodný. S Nikšičkem, broskvovým sokem, kartami a dalším paralenem nám bylo blaze. Jediným záporem bylo, že neměli chipsy. Tak jsme si nechali udělat krompiry, pořád jsme doufali ve smažené, i když jsme rozuměli, že nemají fritézu. Asi po hodině dorazily na stůl vařené brambory ochucené něčím jako je podravka. S chutí jsme se do nich pustili.



Asi v půl páté jsme se zvedli a zaplatili. Pán nám dokonce nabídl výhodné spojení do Mojkovace (až se budeme vracet), že taxík je drahý, ale mohl by nás svézt jeho kamarád, že mu zavolá, až ve čtvrtek přijdeme. S díky jsme se vydali zas nahoru, na planiarenske sklopiště. Měla to být hodina cesty, jenomže to bychom si nesměli na rozcestí vsugerovat, že cesta s krávami je cesta se značkou. Bobík velel zpátky, už jdeme moc dlouho po vrstevnici a nešli jsme přes potok. Ale my viděli tu značku. Tam, za tou krávou. Asi po půl hodině nám to došlo. Zpátky to bylo daleko, a tak jsme to vzali odbočkou, která vedla mírně do kopce. Ani ta se nezdála vést správným směrem, a tak jsme se nakonec rozhodli pro les hlava nehlava pařez nepařez. Prošli jsme různými typy lesů a viděli obrovské jahody, kterými jsme se bohužel nenaládovali k prasknutí, protože jsme se chtěli dostat do tmy na sklopiště.

 A vážně, klobouk dolů, trefili jsme to. Pro táboření se nám ale nakonec zdála příhodnější loučka s rozestavěným domem (na sklopišti byla chata na chatě), s krásným výhledem na Komovi, jen přes kopeček k prameni. Slunce zapadalo a nad údolím se stahovaly mraky. Snad nás minou, zítra má být ještě hezky. A teď už jen něco do žaludku a spinkat, ať máme sílu, tak brou noc!

Zapsala Kejdža

Žádné komentáře:

Okomentovat